Plasterk met Innovatieplatform op reis

Minister Plasterk gaat komende week met het Innovatieplatform naar Singapore en Japan.

De reis staat in het teken van innovatie, investeringen en intensivering van de relaties, maar heeft ook een culturele component. Met Japan viert Nederland dit jaar het bestaan van 400 jaar handelsbetrekkingen.

Samen met premier Balkenende, die voorzitter is van het IP, minister Van der Hoeven (Economische Zaken, tweede vice-voorzitter IP) en een brede delegatie van het Innovatieplatform vertrekt Plasterk (eerste vice-voorzitter IP) op woensdag 21 oktober, om de volgende ochtend aan te komen in Singapore.

Daar bezoekt hij onder andere de Nederlandse school, luncht hij met de Singaporese premier Lee en spreekt hij zijn collega van Onderwijs. Na aankomst in Japan, vrijdagochtend, bezoekt Plasterk de voormalige Nederlandse handelspost Deshima waar de eerste contacten tussen ons land en Japan 400 jaar geleden werden aangeknoopt. Verder bezoekt hij het cultuurhistorisch museum in Nagasaki en de afdeling Nederlandse Studies aan de Universiteit van Nagasaki.

Het programma op zondag staat in het teken van game design, met onder andere ontmoetingen met ontwerpers van wereldberoemde videospellen zoals Donkey Kong, PacMan en computers als Wii.

Na de kranslegging in Yokohama en een bezoek aan de Japanse premier in Tokyo, bezoekt Plasterk op maandag 26 oktober twee universiteiten (creatieve en biomedische industrie) en een universitair medisch centrum (DNA-analyse). Op Keio universiteit houdt hij een lezing.

Op dinsdag ligt het zwaartepunt op cultuur, met een bezoek aan windmolen De Liefde, het Nationaal Historisch Museum, een architectuur- en designwandeling door het centrum van Tokyo en de opening van een tentoonstelling van Dutch design.