Geen massale uittocht bij de brandweer

Brandweerlieden aan het blussen

Er is geen sprake van een drastische daling van het aantal vrijwilligers bij de brandweer. Eerdere, verkeerde cijfers van het CBS wezen op een uittocht van 1000 brandweervrijwilligers in drie jaar. Uit gecorrigeerde cijfers blijkt dat het gaat om 543 vrijwilligers in drie jaar, waarbij de trend positief is: steeds minder vrijwilligers verlaten de brandweer. Bovendien is het aantal beroepskrachten de afgelopen drie jaar gegroeid.

Dat schrijft minister Ter Horst in antwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Anker (ChristenUnie) en Kuiken (PvdA). In totaal (vrijwilligers en beroepskrachten) is het aantal brandweermensen de afgelopen drie jaar met slechts 207 mensen gedaald, een afname van gemiddeld 0,2 procent per jaar. Op 1 januari 2009 waren er in Nederland 21.417 vrijwilligers actief bij de brandweer, en 5.468 beroepskrachten.

Beweringen dat regionalisering van de brandweer zou leiden tot een massaal vertrek van vrijwilligers, blijken niet juist te zijn. Uit regio’s waar de brandweer is geregionaliseerd is geen enkel signaal gekomen over een enorme uittocht van vrijwilligers. Integendeel, in de regio Rotterdam-Rijnmond, waar de brandweer in 2008 is geregionaliseerd, zijn er dat jaar juist 68 vrijwilligers bijgekomen.

Bij regionalisering van de brandweer blijft het personeel in principe verbonden aan de eigen kazerne met de eigen lokale leidinggevenden. De vrijwilligers verliezen dus niet de band met hun eigen lokale gemeenschap. Wel kan door de regionalisering de ondersteuning van het personeel centraler en daardoor efficiënter en effectiever worden.