Technical review of bergermeer seismicity study; TNO report 2008-U-R1071/b 6 november 2008

MIT-report: The scope of the TNO study is to assess the risks of seismic activity induced by proposed gas storage and injection at the Bergermeer field. This activity would involve both pressure and temperature changes resulting from injection of cold gas (in the initial stages of the project) and from gas production.

Op verzoek van EZ heeft SodM een Nederlandse vertaling gemaakt van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) rapport over de contra expertise die door het MIT is uitgevoerd op de studie van TNO naar het risico van aardbevingen door gasinjectie en gasopslag in het Bergermeer veld.

De vertaling is bedoeld om het resultaat van de MIT contra expertise voor een breder publiek toegankelijk te maken. De Engelstalige samenvatting van het MIT rapport en het gedeelte van het MIT rapport met de antwoorden van de MIT specialisten op de vragen van "Gasalarm2" en de "Technische commissie bodembeweging" (Tcbb) worden in de vertaling zo nauwkeurig mogelijk gevolgd. Waar relevant zijn aanvullende opmerkingen toegevoegd om zaken te verduidelijken. Deze aanvullende opmerkingen zijn te onderscheiden als aparte tekstblokken. 

De vertaling is te vinden op:

http://www.sodm.nl/Publicaties/Nieuwsberichten/Vertaling_MIT_rapport_Bergermeer_beschikbaar