Onderzoek naar belemmeringen gehandicapten in hoger onderwijs


Minister Plasterk heeft de commissie-Maatstaf ingesteld die zich gaat buigen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor studenten met een handicap.

De commissie, met als voorzitter oud-staatssecretaris en SER-kroonlid Margo Vliegenthart, adviseert over de voorzieningen die elke hoger onderwijsinstelling redelijkerwijs moet hebben om toegankelijk te zijn voor studenten met een beperking.

Op grond van de Wet Gelijke Behandeling moeten onderwijsinstellingen zich extra inspannen voor studenten met een functiebeperking. In de praktijk betekent dit dat ze moeten zorgen voor noodzakelijke aanpassingen, zonder dat dit een onevenredige belasting vormt voor de instelling.

De commissie put onder andere uit bestaand onderzoeksmateriaal, een rapport van de inspectie dat dit najaar verschijnt en praktijkvoorbeelden van ho-instellingen die de afgelopen jaren subsidie hebben gehad om studeren met een handicap te stimuleren.

Naast voorzitter Vliegenthart maken Taede Sminia, Frans Leijnse en Pauline Meurs deel uit van de commissie, die in maart 2010 met haar advies komt.