Nederland oordeelt strikt maar fair over EU-toetreding Turkije

Nederland zal op een strikte maar faire manier bekijken of Turkije voldoet aan de maatstaven voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat verklaarde minister Verhagen vandaag na besprekingen met zijn nieuwe Turkse ambtgenoot Davutoğlu in Den Haag.

'Een positieve uitkomst van de onderhandelingen tussen Turkije en de landen van de Europese Unie is geen uitgemaakte zaak,' aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Turkije zal alleen kunnen toetreden als de hervormingen worden voorgezet en het land aan alle Europese criteria voldoet.'

Hij voegde daaraan toe dat hoewel de uitvoering van de hervormingen te wensen heeft overgelaten, er de laatste maanden ook positieve ontwikkelingen zijn. De positie van de Koerdische minderheid is verbeterd en de betrekkingen met buurland Armenië zijn verder genormaliseerd. Minister Verhagen wilde echter niet vooruitlopen op het aanstaande voortgangsrapport van de Europese Commissie over de onderhandelingen met Turkije.

De ministers spraken verder over de wederzijdse betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Minister Verhagen ontving de toezegging dat voortaan alle Nederlandse gedetineerden in Turkije toegang krijgen tot consulaire hulp, ook als ze een dubbele nationaliteit hebben.

Nederland prees de stabiliserende rol van Turkije in de regio. 'Uw land doet zijn reputatie als brug tussen oost en west eer aan,' aldus minister Verhagen tot zijn collega. Beide ministers spraken hun zorgen uit over het nucleaire programma van Iran en riepen het land op om de resoluties van de VN Veiligheidsraad na te leven.