Troepenbezoek Van Uhm in Afghanistan (video)

Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Peter van Uhm is de afgelopen dagen op troepenbezoek in Afghanistan geweest. Hij liet zich uitgebreid informeren over de voortgang van de missie en ontmoette de Nederlandse burgers en militairen die in het Centraal-Aziatische land werken. Tijdens diverse bijeenkomsten sprak hij de mensen toe. "Er is veel bereikt, mensen in Nederland hebben waardering voor jullie werk", aldus de CDS.

De reis begon in Kabul waar militairen werkzaam zijn in de logistieke ondersteuning en op het hoofdkwartier van ISAF. Met een Hercules C-130 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht werd de reis vervolgens voortgezet naar Tarin Kowt. Daar werd gelijk na de landing stilgestaan bij het 10.000e vlieguur van deze Hercules, het werkpaard van de luchtmacht.

De Hercules onderhoudt een dagelijkse lijndienst vanuit de Verenigde Arabische Emiraten naar Afghanistan voor het transport van troepen en materieel. Als het nodig is wordt het toestel voor interne vluchten in Afghanistan ingezet.

Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Peter van Uhm is de afgelopen dagen op troepenbezoek in Afghanistan geweest. Hij liet zich uitgebreid informeren over de voortgang van de missie en ontmoette de Nederlandse burgers en militairen die in het Centraal-Aziatische land werken.

Afghaanse politie
Vanuit Tarin Kowt werden naast Kamp Holland diverse patrouillebases aangedaan. Daar liet de CDS zich infomeren over de voortgang in het gebied. In Deh Rawod werd een checkpoint van een Afghaanse politie-eenheid bezocht. De opbouw van de Afghaanse Nationale Politie (ANP) is cruciaal voor de verdere verbetering van de veiligheidssituatie in Uruzgan.

De ANP wordt ondersteund door Nederlandse politiemensen en militairen. Afgelopen week zegde minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken nog een verdubbeling van het aantal politiemensen toe, om dit belangrijke werk te ondersteunen.

Operaties bij Chora
In Chora werd een korte patrouille gelopen door de ‘green’. In dit stadje ten noorden van Tarin Kowt is het de afgelopen maanden bestuurlijk onrustig geweest, waardoor de invloed van de Taliban weer begon toe te nemen. Dankzij adequaat ingrijpen van het provinciale bestuur lijken die verhoudingen nu weer hersteld.

Afghaanse en Nederlandse eenheden voeren in de omgeving van Chora operaties uit om extra aanwezigheid in de omgeving te tonen en de bevolking vertrouwen te geven in ISAF en de Afghaanse overheid.

Mariniers
Sinds deze zomer maken eenheden van het Korps Mariniers deel uit van de battlegroup van Task Force Uruzgan (TFU). Vanuit de combat outpost Tabar voeren zij samen met het Afghaanse leger operaties uit in West Deh Reshan. Generaal Van Uhm kreeg vanuit Tabar toelichting op de meest recente operaties, bedoeld om ook hier meer permanente veiligheid voor de bevolking te realiseren. Hij werd daarbij vergezeld door Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk.

Deze operaties gaan hand in hand met opbouw-activiteiten. Vorige week opende de commandant van TFU, brigadegeneraal Marc van Uhm, een belangrijke brug over de Kowtwal Crossing die Oost en West Deh-Reshan verbindt. Eenheden van de Australische Reconstruction Task Force realiseerden deze brug na een jaar van bouwwerkzaamheden.

Bezoek aan Kandahar
De reis werd afgesloten met een bezoek aan Kandahar Airfield. Hier is het grootste gedeelte van de luchtmacht gestationeerd en wordt de missie in Afghanistan op diverse manieren logistiek ondersteund. Naast diverse gesprekken bezocht de CDS de counter IED-lane. Op dit oefenterrein leren militairen om te gaan met de dreiging van IED’s (geïmproviseerde explosieven). Ook Nederlandse militairen geven hier training.

Vanuit Kandahar wordt door de Nederlandse generaal Mart de Kruif leiding gegeven over ruim 40.000 ISAF-militairen in het zuiden van Afghanistan. Deze bevelvoering wordt volgende maand overgedragen aan de Engelsen. Daarmee wordt een voor Nederland unieke commandoperiode afgesloten. Generaal van Uhm sprak ook hier zijn waardering uit voor het goede werk dat de Nederlandse militairen verrichten: “Op alle fronten is duidelijk vooruitgang te zien, dat doet mij deugd.”