Werkconferentie Visie Openbaar Vervoer

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Deze vijf ringen zijn samen het symbool van de Olympische Spelen. Zij geven ieder een eigen kleur aan het symbool.

Zo is het ook met onze toekomstvisie op het openbaar vervoer. Eén enkel idee geeft ons nog geen visie. We hebben verschillende ideeën nodig, van mensen die deze toekomst verschillend inkleuren.

Dàt is de reden dat u en ik vandaag bij elkaar zijn. U bent hier uitgenodigd omdat u bij Verkeer en Waterstaat bekendstaat als vernieuwers. Als wegbereiders voor de toekomst van het openbaar vervoer. Ik ben enthousiast over de ideeën die u mij aanreikt.

Uw voorstellen zijn bouwstenen voor mijn Toekomstvisie Regionaal Openbaar Vervoer. De visie waarmee ik een koers uitzet voor de lange termijn. Ik kijk ver vooruit, want er komen belangrijke veranderingen op ons af. Veranderingen die vragen om visionaire oplossingen:

· Met de vergrijzing neemt het aantal mensen dat gebruikmaakt van het openbaar vervoer toe. Het zijn ouderen die langer gezond en mobiel blijven.

· Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser.

· Daarnaast weet u allemaal dat er de komende jaren fors bezuinigd moet worden. Wat dit voor het openbaar vervoer betekent, is nog niet bekend.

Wel kan ik u vertellen dat het juist in tijden van schaarste extra belangrijk is om duidelijk te maken wat je wil bereiken. En de beste oplossingen hoeven niet altijd het duurste te zijn. Het is vooral belangrijk dat wij met de middelen die wij hebben meer uit ons OV halen. Daar liggen kansen die we steeds beter benutten.

We halen méér uit ons openbaar vervoer doordat we de gebruiksvriendelijkheid verbeteren. Bijvoorbeeld door het betalen van de reis te vereenvoudigen. We schaffen losse treinkaarten, strippenkaarten en andere kaarten af en voeren we de OV-chipkaart in. Straks hebben reizigers aan één kaart genoeg voor de tram, trein, bus en metro.

We halen méér uit ons openbaar vervoer doordat we verbindingen beter op elkaar afstemmen. Het OV-Bureau voor de Randstad gaat hierbij een belangrijke rol spelen. Dit bureau heeft één missie: ervoor zorgen dat verbindingen in de Randstad op elkaar aansluiten. Het gaat vooral om verbindingen die regiogrenzen overschrijden. Want hier ontbreekt de afstemming nog te vaak.

We halen méér uit ons openbaar vervoer doordat we zorgen dat mensen sneller, vaker en zonder omwegen van A naar B kunnen reizen. We beginnen de vruchten te plukken die wij deze kabinetsperiode hebben gezaaid met het Actieprogramma Regionaal Openbaar Vervoer. In totaal investeer ik 500 miljoen euro in dit programma. De decentrale overheden doen daar 500 miljoen euro bij. Dat geld gaat naar bijna 50 projecten waarmee de reissnelheid toeneemt, ontbrekende verbindingen ingevuld worden en capaciteitsproblemen verminderen.

Naast alle concrete maatregelen die we nu nemen, zetten we met onze toekomstvisie die de lijnen uit voor de lange termijn. De toekomstvisie geeft aan hoe we het openbaar vervoer kunnen voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst.

Dames en heren,

Dank u wel dat u met mij mee heeft gekeken naar het jaar 2028. Naar het jaar waarin Nederland hopelijk een lang gekoesterde wens waarmaakt: gastland zijn voor de Olympische Spelen. Dank u dat u uw ideeën, uw praktijkervaring, uw creativiteit ter beschikking heeft gesteld als bouwstenen voor de toekomst van ons openbaar vervoer.