Werkgroepen heroverwegingen ingesteld

Het kabinet heeft de werkgroepen ingesteld voor de heroverwegingen op twintig beleidsthema's. Zij gaan deze thema's analyseren en alternatieven ontwikkelen voor de toekomst. Ook de namen van de voorzitters zijn bekendgemaakt.

De werkgroepen moeten minstens één beleidsvariant ontwikkelen waarbij een besparing kan worden geboekt van 20%. De varianten kunnen in potentie totaal 35 miljard euro opleveren.

Dit schrijven minister-president Balkenende en de vice-minister-presidenten Bos en Rouvoet in een brief aan de Tweede Kamer.

De heroverwegingen op twintig beleidsthema's zijn aangekondigd in de Miljoenennota. Zij maken deel uit van het kabinetsbeleid om de financiële en economische crisis te bestrijden.

Fundamentele keuzes

Fundamentele keuzes zijn onvermijdelijk om de kwaliteit en de toegankelijkheid van collectieve voorzieningen te behouden, stelt het kabinet. 'De kaasschaaf biedt geen uitkomst.' De heroverwegingen zijn bedoeld om deze keuzes gedegen en grondig voor te bereiden.

Werkgroepen

De werkgroepen worden voorgezeten door (oud-)topambtenaren. Naast ambtenaren worden ook externe deskundigen betrokken bij de werkgroepen.

De werkgroepen zijn niet gebonden aan bestaande wetgeving, het coalitieakkoord, kabinetsafspraken, departementale begrenzingen of ministerieel beleid. Zij hebben de opdracht gekregen om met alle relevante informatie en analysen te komen voor een gewogen politieke besluitvorming, zonder daarop een voorschot te nemen.

De werkzaamheden van de werkgroepen beginnen zo snel mogelijk. De rapporten moeten in het begin van het tweede kwartaal van 2010 zijn afgerond. De besluitvorming erover is aan kabinet en parlement.

Voor het debat over de Voorjaarsnota (voorjaar 2010) geeft het kabinet aan welke afwegingen mede op basis van de rapporten zijn gemaakt.

Extra informatie