Onderzoek seksueel grensoverschrijdend gedrag bij vrijwilligersorganisaties

Het risico voor kinderen en jongeren op seksueel grensoverschrijdend gedrag bij een sportclub of andere vrijetijdsvereniging, is beperkt. Ongeveer drie op de tweeduizend mannen en tien op de tweeduizend vrouwen heeft vóór hun zestiende te maken gehad met seksueel misbruik door een bekende van de sportclub of vrijetijdsvereniging.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie. Vandaag is het onderzoek door minister Hirsch Ballin, mede namens minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) en staatssecretaris Bussemaker (VWS), naar de Tweede Kamer gezonden.

De conclusies van de onderzoekers sluiten goed aan bij de door de Ministers van Justitie en Jeugd en Gezin en de Staatssecretaris van VWS ingezette aanpak van de problematiek. Deze aanpak richt zich op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel organisaties, vrijwilligers als ouders bij het bevorderen van een veilig klimaat. Het pakket aan maatregelen van het kabinet voorziet in omgangsregels, gedragscode, meldprotocol, advies- en consultfunctie en een risicoprofiel aan de hand waarvan een verklaring omtrent het gedrag verlangd kan worden van de vrijwilligers.