Leges voor naturalisatie per 1 januari 2010 omhoog

De leges voor naturalisatie gaan per 1 januari 2010 omhoog. Daarnaast komt het onderscheid tussen een hoog en een laag naturalisatietarief te vervallen. Hiervoor in de plaats komt een gereduceerd tarief voor staatloze vreemdelingen en vreemdelingen met een verblijfsvergunning asiel. Verzoekers uit deze groep krijgen euro 50,- korting op het geldende tarief. Ook voor kinderen die meenaturaliseren met hun ouders zal in de toekomst een vergoeding verplicht zijn.

Het tarief voor een meerderjarige naturalisandus wordt vastgesteld op euro 567,- (tot 1 januari 2010 is dit respectievelijk euro 252,- voor het lage tarief en euro 380,- voor het hoge tarief) en euro 719,- voor een echtpaar en geregistreerd partners (tot 1 januari is dit respectievelijk euro 355,- voor het lage tarief en euro 482,- voor het hoge tarief.) Een aanvraag voor medeverlening van de Nederlandse nationaliteit van een minderjarig kind is vastgesteld op euro 85,-.

Minister Hirsch Ballin van Justitie besprak de verhoging dit jaar in maart met de Tweede Kamer. De algemene maatregel van rijksbestuur daartoe is vandaag gepubliceerd in het Staatsblad.