Antwoord op Kamervragen over vakantiewoning Prins van Oranje in Mozambique

De minister-president heeft antwoord gegeven op Kamervragen van het lid Halsema (GroenLinks) over de vakantiewoning van de Prins van Oranje in Mozambique.

Antwoorden van de minister-president op vragen van het lid Halsema (GroenLinks) over het project van kroonprins Willem-Alexander in Mozambique, ingezonden d.d. 31 augustus 2009, nr. 2009Z15332.

1. Heeft u kennisgenomen van het bericht in de Volkskrant van 28 augustus waaruit blijkt dat prins Willem-Alexander de stichting die zijn belangen in Mozambique behartigt niet op de hoogte gesteld is van een kritisch rapport over de leefomstandigheden van de bevolking op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo?

Antwoord:

Ja. Tevens heb ik kennisgenomen van de mededeling van de Stichting dat, in tegenstelling tot het gestelde in de Volkskrant, de Stichting, in persoon van de voorzitter van de Stichting, wél op de hoogte was van het betreffende rapport. Tevens heb ik kennis genomen van de mededeling van de Stichting dat, mede op basis van het rapport, door Machangulo S.A. extra stappen worden gezet die moeten leiden tot ontwikkeling van het gebied en verbeteringen voor de bevolking.

2. Hoe ziet u de ministeriële verantwoordelijkheid voor het handelen van kroonprins Willem-Alexander in relatie tot de stichting die zijn belangen behartigt in Mozambique? Valt het rapport dat de stichting produceert geheel onder uw ministeriële verantwoordelijkheid?

Antwoord:

Voor wat betreft de ministeriële verantwoordelijkheid verwijs ik naar mijn brief van heden aan uw Kamer met als onderwerp "Vakantiewoning Mozambique". Afgaande op hetgeen hierover tegen de pers is gezegd door betreffende Stichting, is er overigens geen sprake van een door de stichting opgesteld rapport, zoals in de vraag verondersteld.

3. Wilt u de Tweede Kamer het in de Volkskrant genoemde kritische rapport toesturen en de Kamer volledig informeren over de relaties tussen u, de kroonprins en de stichting en de ontwikkelingen ten aanzien van het bouwproject?

Antwoord:

Ik verwijs naar mijn hierboven genoemde brief van heden.