Minister opent Theologisch Centrum voor Justitiepastoraat

Minister Hirsch Ballin heeft op 24 september in Tilburg het Theologisch Centrum voor Justitiepastoraat geopend.

Opening Theologisch Centrum Justitiepastoraat

Het Theologisch Centrum is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit van Tilburg, de Protestantse Theologische Universiteit van Kampen en het Justitiepastoraat. Het centrum richt zich op onderzoek op het gebied van religie, criminaliteit, detentie en preventie.

Het centrum levert daarnaast een bijdrage aan de standaardisering van methoden die worden gebruikt door het Justitiepastoraat. De opening van het Theologisch Centrum voor Justitiepastoraat valt samen met de viering van het 60-jarig bestaan van het Rooms-Katholiek en Protestants-Christelijk Justitiepastoraat.

Vrij belijden godsdienst of levensbeschouwing

Justitiepastores en -predikanten werken onder de vlag van de Dienst Geestelijke Verzorging van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Zij geven invulling aan het wettelijk recht van alle mensen, die zijn ingesloten bij de DJI, om hun godsdienst of levensbeschouwing vrij te belijden en te beleven.

De minister dankte de pastores en predikanten uitgebreid voor hun werk. “Uw inspanningen dragen rechtstreeks bij aan een belangrijk doel van Justitie: het terugdringen van recidive”, sprak Hirsch Ballin.

Eerste exemplaar Handboek Justitiepastoraat

De minister heeft in Tilburg ook het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het Handboek Justitiepastoraat. Dat moet een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van het Justitiepastoraat.

Uitgebreide informatie over de Dienst Geestelijke Verzorging is te vinden via onderstaande link.