Wijkbezoek Amsterdam-Oost: ruimte voor ondernemers

Wijkeconomie is het thema tijdens het wijkbezoek van minister Van der Laan aan Amsterdam-Oost (Transvaal en Indische Buurt). Want door het versterken van wijkeconomie wordt er ook gewerkt aan werkgelegenheid, goede voorzieningen, veiligheid en leefbaarheid.

De Verbinding, een oud schoolgebouw, is onlangs getransformeerd in een hedendaagse versie van de Amsterdamse school, gemengd met Arabische architectuur was het startpunt van het wijkbezoek. Naast overleg tussen bestuurders, worden hier ook de resultaten van één jaar Pitstop gepresenteerd: een buurtwerkwinkel die bewoners uit de Transvaal een opstap geeft naar (weer) meedoen aan de samenleving. Het afgelopen jaar zijn meer dan 130 klanten bediend, waarvan er 60 met een traject zijn begonnen en 10 een baan hebben gevonden. De samenwerking met het UWV en de Dienst Werk en Inkomen werd zeer geprezen, tot enthousiasme Van minister van der Laan. Volgens hem is samenwerken de enige weg naar succes.

Groenteafdeling Albert Heijn

Een succes die dag is ook de ondertekening van een overeenkomst met Albert Heijn. Deze supermarktketen gaat de komende jaren investeren in aandachtswijken. AH-topman Dick Boer onderstreepte om sámen met de buurt te werken aan een betere leefomgeving. Door te zorgen voor een nette en schone omgeving wil de AH een bijdrage leveren aan het dagelijks leven in de buurt. Maar ook door het aanbieden van leerwerktrajecten, 'geven we werkloze jongeren uit de buurt een kans. Nee, niet door vakkenvullen, maar stageplekken waar je verder meekomt', aldus de AH-topman. Zowel Wouter Bos (die zich inmiddels aan het gezelschap had toegevoegd) als Eberhard van der Laan vonden deze ondertekening van grote betekenis. Uiteindelijk werd de handtekeningen gezet in de kleurrijke groente- en fruitafdeling van deze ondernemer aan het Krugerplein. En vanaf vandaag wordt de proef uitgebreid naar alle aandachtswijken van Amsterdam en vanaf 2010 door heel Nederland.

Aanvalsplan

De volgende stop is de Javastraat in de Indische buurt. Daar spraken ondernemers over het werken in deze winkelstraat en de effecten van het 'aanvalsplan Javastraat'. De gezamenlijke aanpak van ondernemers, corporaties, vastgoedontwikkelaars en het stadsdeel Zeeburg resulteert in een veel aantrekkelijker straat, met meer diversiteit aan winkels en restaurants, en voor elke shoppende klant wat wils. Winkelstraatmanager Marcia van der Hart speelt hierin een stuwende rol. Een dilemma is het bestemmingsplan dat uit bescherming voor de buurt nogal is dichtgetimmerd om ongewenste activiteiten te beperken. Hierdoor worden echter ook de mogelijkheden beperkt voor succesvolle ondernemers, zoals de restauranthouder die nog niet kan uitbreiden, omdat het bestemmingsplan weinig ruimte biedt.

Denkbeeldige jongedame

Nog zo’n plek met een prachtige herbestemming is de Majellakerk in hartje Indische buurt. In deze kerk is Vrouwen Werk- en Scholingscentrum Vonk gevestigd. Van der Laan en Bos praten met vrouwen die op bewonderenswaardige wijze hard geknokt hebben om te participeren in de Nederlandse samenleving. Vonk is een succesvol project dat nu wordt opgenomen in de reguliere werkwijze binnen de gemeente. Dit biedt continuïteit, maar levert ook een spanningsveld tussen het maatwerk van Vonk en de werkprocessen binnen DWI.

In de Majellakerk wordt ook het slotdebat gehouden. Ministers Bos en Van der Laan ontmoeten ondernemers, professionals van het stadsdeel en de corporaties, bewoners en bestuurders. En Yazmine (een denkbeeldige jongedame die als buurtbewoonster wil starten als ondernemer) wordt als leidraad door het debat meegenomen. Vooral het keihard nodig hebben van elkaar blijkt hard nodig voor zowel denkbeeldige Yazmine als de buurteconomie. Zo spelen de corporaties een belangrijke rol bij het aanbieden aan startende ondernemers van kleinschalige bedrijfsruimtes met flexibele huren. Biedt het ondernemershuis goede begeleiding. En worden microkredieten ingezet. Het debat sluit af met het pleidooi om daarnaast ook de sterke krachten in de buurt te benutten en te stimuleren: succesvolle ondernemers en krachtige bewoners die zich inzetten voor de buurt.

Zie ook: