Kiel tweede patrouilleschip gelegd

In Vlissingen is gisteren begonnen aan de bouw van het tweede patrouilleschip. Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk heeft de kiel voor de toekomstige Hr. Ms. Zeeland gelegd. Eind 2008 legde staatssecretaris van Defensie Jack de Vries de kiel voor Hr. Ms. Holland, het eerste patrouilleschip.

Onder het oog van vertegenwoordigers van Defensie en de bouwmeester, liet Zuiderwijk de kielsectie op zijn plaats zakken. Aansluitend laste hij er een historische duit uit de achttiende eeuw op. Dit eeuwenoude ritueel moet schip en bemanning geluk brengen.

Marinestudie

De aanschaf van de patrouilleschepen houdt verband met de Marinestudie uit 2005. Volgens dit document is het accent van de marineoperaties, door de veranderende wereldwijde veiligheidssituatie, naar de kustwateren verschoven. Hierop heeft Defensie besloten om vier nieuwe patrouilleschepen aan te schaffen voor taken in een lager geweldsspectrum. Deze Ocean Patrol Vessel (OPV) zijn kleine, flexibele patrouilleschepen die zijn toegerust op de bewaking van kustwateren. Naast de nieuwe dreigingen als terrorisme en piraterij, gaat het daarbij om het controleren van schepen en anti-drugsoperaties.