Hirsch Ballin opent Centrum voor Justitiepastoraat

Minister Hirsch Ballin van Justitie opent donderdag 24 september het Theologisch Centrum voor Justitiepastoraat in Tilburg.

Dit instituut is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit van Tilburg, de Protestantse Theologische Universiteit van Kampen en het Justitiepastoraat. Het Centrum voor Justitiepastoraat richt zich op onderzoek op het gebied van religie, criminaliteit, detentie en preventie. Daarnaast levert het centrum een bijdrage aan de standaardisering van de methoden die worden toegepast binnen het Justitiepastoraat.

De opening van het Theologisch Centrum voor Justitiepastoraat valt samen met de viering van het 60 jarig bestaan van het Rooms-Katholiek en Protestants-Christelijk Justitiepastoraat. Justitiepastores en -predikanten werken onder de vlag van de Dienst Geestelijke Verzorging van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Het Justitiepastoraat geeft invulling aan het wettelijk recht van alle mensen die bij de Dienst Justitiële Inrichtingen zijn ingesloten om hun godsdienst of levensbeschouwing vrij te belijden en te beleven.

Aan het centrum is vanuit beide denominaties een bijzondere leerstoel verbonden. Zowel aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit Tilburg als aan de Protestantse Theologische Universiteit is een bijzonder hoogleraar ‘Vraagstukken geestelijke verzorging in justitiële inrichtingen’ aangesteld. Tijdens het jubileum zal minister Hirsch Ballin ook het eerste exemplaar in ontvangst nemen van het Handboek Justitiepastoraat. Dit handboek moet een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van het Justitiepastoraat.