Den Engh heet voortaan Almata

Rijksinstelling voor gesloten jeugdzorg Den Engh heet vanaf vandaag Almata. Minister Rouvoet heeft de nieuwe naam bekendgemaakt tijdens het symposium ‘1,5 jaar gesloten jeugdzorg’.

De nieuwe naam staat symbool voor een nieuwe start. Tot 1 februari 2009 was Den Engh een justitiële jeugdinrichting. Sindsdien is het een instelling voor gesloten jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van het ministerie voor Jeugd en Gezin.

‘Den Engh heeft in de afgelopen vijftig jaar veel meegemaakt. Van juichende recensies tot vernietigende kritieken. De afgelopen jaren is er goed gepresteerd.‘ Met deze woorden feliciteerde de minister de instelling met de positieve conclusies van de laatste inspectierapporten.

Om voldoende gesloten jeugdzorg plekken te realiseren voor 1 januari 2010 overlegt Rouvoet op dit moment met staatssecretaris Albayrak van Justitie over de mogelijkheid om enkele JJI’s tijdelijk aan te wijzen als accommodatie voor gesloten jeugdzorg.

Rouvoet: 'Bij de overgang van JJI naar gesloten jeugdzorg instelling is hier in Den Engh bijzondere kennis en ervaring opgedaan. Het is belangrijk om daar goed gebruik van te maken als andere JJI’s straks versneld worden omgevormd tot gesloten jeugdzorginstelling.'