Budget stimuleringsmaatregel per gemeente bekend

Staatssecretaris Dijksma heeft bekend gemaakt hoe de gemeentelijke verdeling van de stimuleringsgelden voor het verbeteren van het binnenmilieu eruit ziet.

Iedere gemeente weet nu hoeveel geld beschikbaar is om ventilatie in schoolgebouwen te verbeteren en er energiebesparende maatregelen te treffen. Voorwaarde voor de verstrekking van het geld is dat gemeenten de opknapbeurt voor 40 procent cofinancieren. "Nu duidelijk is op hoeveel geld iedere gemeente kan rekenen, kunnen de bouwwerkzaamheden nog dit jaar van start gaan," aldus staatssecretaris Dijksma.

Het bedrag dat voor iedere gemeente is gereserveerd, is gebaseerd op het aantal jongeren van 0-20 jaar dat in die gemeente woonachtig is. Hieruit vloeit voort dat voor bijvoorbeeld Amsterdam 5 miljoen beschikbaar is en voor Rotterdam ruim 4,2 miljoen. De gemeente Oss krijgt ruim 440 duizend euro tot zijn beschikking, Barneveld 375 duizend euro en Heusden 258 duizend euro. Alle bedragen voor alle gemeenten staan op de site van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het verbeteren van het binnenklimaat draagt bij aan een betere leer- en werkomgeving voor leerlingen en leerkrachten. Uit onderzoek blijkt dat de prestaties van leerlingen in goedgeventileerde lokalen aantoonbaar beter zijn dan in een gemiddeld lokaal.

Gemeenten krijgen tot 31 december de gelegenheid om een aanvraag voor de scholen in te dienen. Echter, als gemeenten er met hun scholen eerder uit zijn, is het zaak de aanvraag zo snel mogelijk in te dienen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd kan de subsidie per kerende post worden verleend. Op deze manier kan de bouwsector zo snel mogelijk profiteren van de maatregelen, die naast het verbeteren van het binnenklimaat op school ook zijn bedoeld om de bouwsector te ondersteunen in het kader van de crisisaanpak.