Antwoorden op kamervragen van Sterk en Van Toorenburg over maagdelijkheidsverklaringen verstrekt door de GGD

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-K-U-2941157

22 september 2009
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u mede namens de minister voor Wonen, Wijken en Integratie en in afstemming met de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Sterk en Van Toorenburg (beiden CDA) over maagdelijkheidsverklaringen verstrekt door de GGD (ingezonden 29 juni 2009).


Hoogachtend,

de Minister voor Jeugd en Gezin,


mr. A. Rouvoet


Antwoorden van de Kamervragen van de Kamerleden Sterk en Van Toorenburg over maagdelijkheidsverklaringen verstrekt door de GGD.


Vraag 1
Bent u bekend met het bericht 1) waarin gesproken wordt over het feit dat de GGD maagdelijkheidsverklaringen afgeeft? Zo ja, kunt u dit bericht bevestigen?

Vraag 2
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat deze organisatie zich op deze wijze met het seksuele gedrag van jonge mensen bemoeit, en daarmee mogelijk de seksuele weerbaarheid en emancipatie van jonge vrouwen in de weg staat?

Antwoord
Het bericht is mij bekend. Het bericht berust echter op een misverstand, de GGD Amsterdam heeft mij bevestigd geen maagdelijkheidsverklaringen af te geven.


Vraag 3
Deelt u de mening dat er juist een verantwoordelijkheid ligt jongeren goed voor te lichten op het vlak van seksualiteit en maagdenvlies?

Antwoord
Ik ben het met u eens dat het van groot belang is dat jongeren goed worden voorgelicht over seksualiteit. Juist om die reden wordt er op verschillende wijze voorlichting gegeven over maagdenvlies en seksualiteit in bredere zin. GGD’en bijvoorbeeld organiseren voor jongeren (gratis en anoniem) spreekuren over seksualiteit. Op deze zogeheten Sense-spreekuren kunnen jongeren terecht met al hun vragen over seksualiteit en relaties, ook die over het maagdenvlies. De Rutgers Nisso Groep heeft met subsidie van VWS de folder Feiten en fabels over het maagdenvlies ontwikkeld. In deze folder kunnen jongeren alles lezen over de feiten over het maagdenvlies, en over de fabels – bijvoorbeeld de fabel dat maagdenvlies en maagdelijkheid iets met elkaar te maken zouden hebben.
De staatssecretaris van VWS – verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van seksuele gezondheid – investeert fors in de seksuele en relationele opvoeding van jongeren. U heeft hierover al diverse brieven van haar ontvangen en zoals eerder aangekondigd ontvangt u eind dit jaar van haar en van de minister van VWS gezamenlijk een uitgebreide brief over seksuele gezondheid.

1) Ingezonden brief in Metro, 19 juni 2009