Jongeren participeren in Overschie

In de aandachtswijk Overschie in Rotterdam zijn jongeren actief in het Jongerenpanel Overschie. Zij verzinnen en organiseren projecten waarmee ze hun wijk en hun leven verbeteren. Minister Van der Laan sprak met de jongeren tijdens zijn wijkbezoek aan Overschie op 7 september 2009.

Verveling, de moeilijke overstap van vmbo naar mbo en het ontbreken van een positief voorbeeld. Dat zijn volgens projectmanager Mark Riemens van het jongerenpanel Overschie de belangrijkste factoren voor vroegtijdig schoolverlaten, wangedrag en criminaliteit. Het jongerenpanel probeert hier wat aan te doen, door zelf projecten te verzinnen en uit te voeren.

Interviewen

Zo is er Mohamud. Hij begeleidt jongeren bij het aanvragen van studiefinanciering. Fatima organiseert activiteiten voor meiden, omdat die klaagden dat er niets voor hun was. En Edwin zorgt dat jongeren op school niet uitvallen door ze een kijkje te geven in het werk van volwassenen. Zo kunnen ze een bewuste keuze maken voor een opleiding. Ook organiseren de jongeren feesten, sportactiviteiten en verschillende educatieve evenementen. En ze doen aan Public Relations, onder andere door ouderen door jongeren te laten interviewen.

Ruimte en respect


Omdat het jongerenpanel door jongeren is bedacht en uitgevoerd, trekt het ook veel jongeren aan. Ze krijgen geld van de gemeente om hun project uit te voeren en worden daarmee gestimuleerd in hun ondernemerschap. Bovendien krijgen ze binnen het panel veel ruimte en respect. Het jongerenpanel is daarmee een mooi voorbeeld van jongerenparticipatie.