Deutsche Bank breekt gesprekken over HBU/IFN af

Deutsche Bank heeft vandaag de gesprekken over een transactie van HBU (NEWbank) en IFN afgebroken. Ondanks het feit dat partijen elkaar de afgelopen maanden naderden, zijn zij het niet eens geworden over de voorwaarden.

Het laatste voorstel van onderhandelaar, ‘divestiture trustee’, Credit Suisse was voor de Staat wel een basis om door te praten zonder voorwaarden vooraf. De Staat kijkt nu met de Europese Commissie naar alternatieven.

De verkoop van een deel van de commercial banking activiteiten van ABN AMRO was nodig door de verplichtingen (Remedy) die de Europese Commissie op 3 oktober 2007 heeft opgelegd aan Fortis Groep. De Commissie was van mening dat er een te grote concentratie ontstond op de Nederlandse markt voor commercial banking omdat Fortis Bank Nederland de aandelen van ABN AMRO had gekocht.

Samen met de Europese Commissie worden nu opties bekeken om de vorig jaar aangekondigde strategie van integratie tussen ABN AMRO en Fortis Bank Nederland doorgang te laten vinden. Samenvoeging van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland leidt tot stabilisatie van deze entiteiten, creëert een sterke mid-market speler en beschermt de belangen van de belastingbetaler.