Brief aan de Tweede Kamer over Invulling motie Spekman

Op 2 juli jl. heeft u, met de Motie Spekman c.s. (TK 2008-2009, 29544, nr. 197), de regering verzocht om zelf op het niveau van de rijksoverheid en andere overheidsorganisaties extra zichtbare inspanningen te leveren om de jeugdwerkloosheid als gevolg van de economische crisis te bestrijden. Een en ander door het aanbieden van stageplaatsen en traineeplaatsen.

U heeft hierbij gewezen op de voorbeeldrol van de overheid en het feit dat de gezamenlijke overheid de grootste werkgever is. Tevens heeft u verzocht om bij de begroting van 2010 over het totaal van deze inspanningen te rapporteren.

Ik ga ervan uit dat uw verzoek betrekking heeft op de inspanningen van de sector Rijk, de overheidssectoren Gemeenten, Provincies en Waterschappen en de sectoren Politie en Defensie. In deze brief ga ik daarom niet in op de andere overheidssectoren: de onderwijssectoren en de sector Rechterlijke Macht. Daarbij attendeer ik u erop dat ik als sectorwerkgever van het Rijk en de Politie alleen voor deze twee sectoren direct aanspreekbaar ben.

Als u erop doelt om bij de begroting van 2010 de resultaten van die inspanningen reeds te rapporteren dan moet ik u melden dat het daarvoor nog te vroeg is. Implementatie van maatregelen vergt immers tijd. Wel kan ik u een aantal inspanningen melden die overheidssectoren al plegen of in gang hebben gezet.

.....