Verzoek steun project de Grote Griepmeting

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-CI- 2942178 17 september 2009

Geachte voorzitter,

In reactie op de brief die u heeft ontvangen van Acquisto Inter BV te Amsterdam over de Grote Griep Meting kan ik u het volgende berichten.

Afgelopen jaar heeft het Centrum Infectieziektenbestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een evaluatie uitgevoerd naar de door mijn ministerie eenmalig in 2008 gefinancierde activiteiten in het kader van de Grote Griep Meting (GGM). Omdat uit deze evaluatie bleek dat met zekere aanpassingen de GGM een nuttige aanvulling zou kunnen geven op de reguliere surveillance door het RIVM, ben ik vervolgens vanaf eind vorig jaar met Acquisto Inter BV in gesprek gegaan om te bekijken op welke wijze het eenmalige initiatief in 2008 op een voor het RIVM en VWS ook zinvolle wijze voortgang zou kunnen krijgen. Hierbij speelt ook de vraag hoe dit ook op een juridisch correcte wijze vormgegeven kan worden. Dit gesprek loopt nog. Medio augustus heeft er een overleg plaatsgevonden tussen medewerkers van mijn ministerie, het RIVM en Acquisto Inter BV, waarbij een aantal lange termijn opties en wensen tot eventuele samenwerking verkend is. Dit gesprek zal eind september een vervolg krijgen.

Belangrijk vind ik dat een zorgvuldige belangenafweging plaatsvindt; het gaat immers om de inzet van schaarse gemeenschapsgelden. Dit maakt dat de meerwaarde van eventuele aanvullende surveillance door de Grote Griep Meting evident moet zijn en dat ook alternatieve voorstellen om hetzelfde doel, (een effectievere en efficiëntere wijze van surveillance, te behalen) bekeken moeten worden en gewogen dienen te worden op hun wenselijkheid, voor- en nadelen, korte en lange termijn houdbaar- en wenselijkheid. Bovendien ben ik in het huidige voorstel van Acquisto Inter BV gebonden de Europese aanbestedingsregels te hanteren. Er is mijns inziens geen juridisch sluitende argumentatie aanwezig waarop een beroep kan worden gedaan op een eventuele uitzonderingsgrond. Dit vraagt om een zorgvuldige procedure.

Bovenstaande wensen en vormvereisten heb ik aan Acquisto Inter BV gecommuniceerd. Daarbij heb ik hen uitgenodigd samen met het RIVM te zoeken naar een werkwijze of bijvoorbeeld samenwerkingsmogelijkheid, die zowel aansluit op als meerwaarde creëert ten opzichte van de reeds bestaande surveillance door het RIVM, zoals in september opnieuw besproken zal worden. Dit alles binnen het wettelijk geldende kader.
Daarnaast is er in het kader van de huidige pandemische ontwikkeling rond de Nieuwe Influenza A (H1N1) besproken hoe een deel van de surveillance data van de Grote Griep Meting kan bijdragen in de korte termijn monitoring. Ik vertrouw erop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd. Hoogachtend, de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport, dr. A. Klink