Staatssecretaris Albayrak reikt diploma’s uit aan gedetineerden

Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft vandaag de eerste certificaten uitgereikt aan vier gedetineerden die een stukadoorsopleiding hebben gevolgd in de Penitentiaire Inrichting Lelystad. De opleiding is onderdeel van de pilot arbeidstoeleiding waarin de Dienst Justitiële Inrichtingen, UWV Werkbedrijf, gemeente en ROC samenwerken om gedetineerden al tijdens hun detentie te bemiddelen naar de arbeidsmarkt.

De gedetineerden die vandaag hun diploma kregen uit handen van de staatssecretaris hebben de afgelopen maanden een opleiding tot stukadoor gevolgd binnen de penitentiaire inrichting. Na afloop van hun detentie volgt een stage bij een stukadoorsbedrijf. Bij goed gevolg worden ze door het UWV Werkbedrijf begeleid naar een betaalde baan. De pilot arbeidstoeleiding maakt deel uit van het programma Sluitende Aanpak Nazorg. Goede nazorg aan ex-gedetineerden bij hun terugkeer in de maatschappij moet voorkomen dat zij na hun detentie opnieuw de fout ingaan. Ruim 70 procent van de gedetineerden pleegt binnen zeven jaar na de gevangenisstraf opnieuw een strafbaar feit. Het kabinet streeft naar een vermindering van de recidive met tien procentpunt in 2010.

Staatssecretaris Albayrak benadrukte tijdens de uitreiking het belang van een goede samenwerking tussen Justitie, gemeenten en andere ketenpartners bij de begeleiding van ex-gedetineerden. De pilot arbeidstoeleiding wordt binnenkort geëvalueerd. Daarna wordt een besluit genomen over eventuele uitbreiding van het project. Verschillende penitentiaire inrichten hebben inmiddels belangstelling getoond voor de pilot.