Unieke bevoorrading vrijgelaten koopvaardijschip (video)

Hr. Ms. Evertsen heeft gisteren in opdracht van Taskforce EUNAVFOR koopvaardijschip Irene E.M. voorzien van brandstof. Het schip dat 14 september vrijgelaten werd door Somalische piraten kon door brandstoftekort niet verder varen. Het tanken was een unieke operatie omdat een fregat normaal gesproken de ontvanger is bij bevoorrading op zee.

Na de vrijlating van Irene E.M. afgelopen maandag bleef de Evertsen bij het schip om te voorkomen dat het opnieuw in handen van piraten zou vallen. Daarnaast verleende de Evertsen medische assistentie aan de 22-koppige bemanning van het vrachtschip en werd voor voedsel en water gezorgd.

De bemanning van het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Evertsen assisteerde 14 september 2009 voor de kust van Somalië het koopvaardijschip Irene E.M. Het schip werd eerder op de dag vrijgegeven nadat het op 14 april 2009 door Somalische piraten was gekaapt.

Opdracht tot tanken

De rederij sloot enige tijd na de vrijlating een overkomst die ertoe leidde dat EUNAVFOR brandstof kon afgeven aan de Irene E.M. Wachten op een sleepboot of tanker zou vele dagen duren. De EUNAVFOR-staf, onder leiding van de Nederlandse commandeur Pieter Bindt, gaf de Evertsen dan ook direct opdracht om de tankoperatie voor te bereiden.

De operatie

Kort na zonsopkomst zette de Evertsen gisteren het voor de operatie benodigde technische en nautische personeel over naar de Irene E.M. Vervolgens manoeuvreerde de Evertsen tot vlak achter het Griekse schip en werden beide schepen met trossen in deze positie vastgekoppeld. Tot slot werd vanaf het voorschip van de Evertsen een brandstofslang overgegeven naar het achterschip van de Irene E.M. om de brandstof over te pompen.

Atalanta

Hr. Ms. Evertsen is het vlaggenschip van Operatie Atalanta. Deze eerste maritieme missie van de Europese Unie richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. De taken van de deelnemende schepen zijn het beschermen van voedseltransporten van het World Food Programme, het beschermen van andere kwetsbare scheepvaart in het gebied en het afschrikken, verstoren en terugdringen van piraterij en zeeroof in het gebied.