37 publieke organisaties krijgen subsidie voor bescherming medewerkers

37 organisaties met een publieke taak krijgen dit jaar anderhalf miljoen euro van het ministerie van BZK om agressie tegen hun medewerkers te bestrijden. Het gaat om organisaties in verschillende sectoren en regio’s, zoals een school in Purmerend of het brandweerkorps Delft-Rijswijk. In totaal is in de afgelopen periode bijna 2,85 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld om werkgevers en werknemers met een publieke taak te ondersteunen en stimuleren bij de bescherming van hun werknemers. Daarmee is de afgelopen 2 jaar bijna 0,85 miljoen extra ter beschikking gesteld.

De subsidie is bedoeld om initiatieven ter voorkoming, beperking en afhandeling van voorvallen van agressie en geweld en/of het terugbrengen van respect voor de werknemers met een publieke taak te stimuleren. De initiatieven kunnen zijn gericht op de werknemers, de cliënten en de werkomgeving. Voorbeelden zijn:

  • initiatieven die de aangiftebereidheid stimuleren;
  • ontwikkelen van strategieën of trainingen die de respectvolle omgang bevorderen;
  • voorlichtingsmateriaal dat de grenzen aangeeft;
  • maatregelen die het door agressie of geweld verkregen voordeel terughalen.

Bij de toekenning van de subsidie is vooral gekeken naar innovatieve voorstellen die bijdragen aan de vermindering van het aantal voorvallen van agressie en geweld tegen werknemers. De doelstelling van minister Ter Horst is vermindering met 15% in 2011 ten opzichte van de 0-meting in 2007.

In de oorspronkelijke plannen was 2,5 miljoen gereserveerd voor het stimuleren van werkgevers en werknemers bij de bescherming van werknemers met een publieke taak. Door herschikking van middelen is hiervoor vorig jaar ruim 250.000 euro extra vrijgemaakt en dit jaar bijna 600.000 euro.