Verhuisredenen van senioren

Senioren zijn vaak honkvast. Hun belangrijkste verhuisreden vertoont sterke overeenkomsten maar ook grote verschillen met die van 'jongere' huishoudens.

Honkvast en tevreden

Van de huishoudens waarbij de respondent zelf of zijn/haar eventuele partner 55 jaar of ouder is, wil 85 procent niet binnen 2 jaar verhuizen. Bij huishoudens waarbij de respondent én de eventuele partner jonger dan 55 jaar is, wil 72 procent niet binnen 2 jaar verhuizen. Het zal dan ook niet verbazen dat senioren (zeer) tevreden zijn over zowel hun woning (94 procent zeer tevreden tot tevreden) als hun woonomgeving (88 procent zeer tevreden tot tevreden).

Verhuisreden

Voor de senioren die wèl willen verhuizen, is de woning de belangrijkste reden. Bij 'jongere' huishoudens is dat ook zo. Voor 55-minners staan persoonlijke redenen - zoals huwelijk/samenwonen, scheiding of zelfstandig gaan wonen – op de tweede plaats. Voor 55-plussers is dat de gezondheid of de behoefte aan zorg.

Kleinere woning minder werk aan de tuin

Van de 55-plussers die aangeven dat de woning de belangrijkste reden is om te verhuizen, geeft 38% aan dat de woning te groot is. De 55-minners vinden de woning meestal juist te klein. Van de 55-minners die aangeven dat de woning de belangrijkste reden is om te verhuizen, geeft 56% aan dat de woning te klein is.

Een kleinere woning heeft als voordeel dat de woning minder werk qua schoonhouden met zich meebrengt. Veel senioren willen na hun verhuizing een woning zonder tuin; Van de 55-plussers die nu een tuin hebben en willen verhuizen, wil 72% na de verhuizing een woning zonder tuin. Ook dat brengt minder werk met zich mee.

Voor deze factsheet is gebruik gemaakt van het WoonOnderzoek Nederland 2006.