Rijksoverheid betaalt facturen in driekwart gevallen op tijd

De rijksoverheid betaalt gemiddeld 75% van de facturen op tijd. Dat blijkt uit onderzoek verricht door de auditdiensten van het rijk. Het onderzoek geeft een betrouwbaar beeld van het betaalgedrag van de rijksoverheid. Minister Ter Horst heeft het onderzoeksverslag mede namens minister Bos van Financiën aan de Tweede Kamer en de Eerste Kamer gezonden.

In het onderzoek is gekeken naar het betaalgedrag van de departementen (inclusief agentschappen en buitendiensten) in de eerste vier maanden van 2009. Daarbij is uitgegaan van de nieuwe betaaltermijn van 30 dagen van de rijksoverheid, die in maart is gewijzigd van 45 in 30 dagen. Langere betaaltermijnen dan 30 dagen zijn in het onderzoek ook als tijdig gerekend, als deze zijn overeengekomen met de leverancier of als de oorzaak voor de latere betaling bij de leverancier ligt.

Volgens de ministers Ter Horst en Bos is het nodig om aanvullende maatregelen te treffen om de betaaltermijn van 30 dagen te kunnen realiseren. De betaalorganisaties binnen de departementen zullen hun werkwijze aanpassen om aan de gestelde eis van dertig dagen te voldoen, bijvoorbeeld door het wijzigen van hun geautomatiseerde systemen. Verder zullen de departementale directies Financieel Economische Zaken de regierol over het betaalproces versterken. Over een jaar wordt het onderzoek naar het betaalgedrag van de departementen herhaald en wordt bezien of de getroffen maatregelen tot verbetering hebben geleid.