Donner: `niet de kop in het stand steken voor AOW-probleem`

'We mogen de kop niet in het zand steken voor het AOW-probleem, dat is asociaal.' Tijdens een debat georganiseerd door de Volkskrant licht minister Donner toe, waarom het kabinet het noodzakelijk vindt de AOW-leeftijd met twee jaar te verhogen. Tijdens de bijeenkomst werd ook een 'argumentenkaart' over de leeftijdsverhoging gepresenteerd waarop vóór- en tegenargumenten geclusterd worden weergegeven.

Volgens Donner moeten we de demografische ontwikkeling onder ogen zien die de leeftijdsverhoging noodzakelijk maakt. 'Nu staan tegenover elke AOW’er nog vier werkenden, straks zijn dat er nog twee.' Daar komen de sterk toenemende kosten voor de zorg nog bij. Naast het geld hebben we volgens de minister ook de 'handen' nodig om het werk te doen. Alleen al in de zorg wordt berekend dat er straks onvoldoende mensen zijn om het werk te doen.

In de discussie met de zaal erkende Donner dat de arbeidsmarkt voor oudere werknemers op dit moment inderdaad problemen kent. Daarom vindt Donner ook dat de discussie over de leeftijdsverhoging nú gevoerd moet worden zodat we tijd hebben om de overgang naar een hogere AOW-leeftijd op een zorgvuldige manier te regelen. Een manier waarbij rekening gehouden kan worden met zware beroepen en de positie van ouderen op de arbeidsmarkt.


Naar de 'argumentenkaart'