Troonrede 2009: onzekerheden ombuigen naar herstel

De financiële en economische crisis heeft ook Nederland hard geraakt. Bij velen groeit de onzekerheid over de toekomst. 'Het is de ambitie van de regering om onzekerheden om te buigen naar herstel.'

Dat schrijft de regering in de Troonrede, die koningin Beatrix op 15 september 2009 in de Ridderzaal heeft uitgesproken.

'Ons land staat voor een uitzonderlijke, maar geenszins onmogelijke opgave', sprak de Koningin. 'Met vastberadenheid en met de bereidheid tot verandering kunnen wij de kansen benutten voor een economisch en sociaal krachtig Nederland. De regering doet daartoe een beroep op alle Nederlanders en een ieder die in Nederland woont.'

Investeringen

Om de economie te stimuleren wordt 3 miljard euro geïnvesteerd in nieuwbouw en onderhoud van scholen, ziekenhuizen, woningen, infrastructuur en energiebesparing.

Ook trekt de regering 3 miljard euro uit voor arbeidsmarkt en bedrijfsleven, en voor onderwijs en kennis. Bedrijven worden gesteund met ruimere kredietfaciliteiten en regelingen voor deeltijdwerkloosheid.

Tussen 2008 en 2011 wordt ongeveer 8 miljard euro extra uitgegeven aan uitkeringen voor werkloosheid en bijstand. In 2010 wordt extra aandacht besteed aan de bestrijding van jeugdwerkloosheid.

Herstel overheidsfinanciën

In de jaren dat de Nederlandse economie krimpt, gaan de overheidsuitgaven niet omlaag. Deze en andere maatregelen moeten de gevolgen voor de recessie op korte termijn zo veel mogelijk opvangen.

Voor de jaren daarna staan in de begroting 2010 voorstellen die de basis bieden voor herstel van de overheidsfinanciën.

Hoewel de economie volgend jaar weer voorzichtig lijkt te verbeteren, blijven de opgaven waar we voor staan aanzienlijk, sprak de Koningin.

'Als de welvaart achteruitgaat en de staatsschuld stijgt, wordt het bovendien moeilijker om de kosten te dragen van een vergrijzende bevolking en van de noodzakelijke overgang naar een economie waarin voluit recht wordt gedaan aan de eisen die een goed klimaat- en milieubeleid ons stelt.'

'De regering acht het niet verantwoord deze rekeningen door te schuiven naar de jonge en toekomstige generaties.'

Collectieve sector

De regering bereidt het komende half jaar fundamentele heroverwegingen voor op een twintigtal terreinen in de collectieve sector. Er wordt onderzocht waar met 20% besparingen maatschappelijke doelen kunnen worden behaald.

'In deze moeilijke tijd acht de regering het van belang te blijven werken aan een samenleving waarin mensen zich met elkaar verbonden weten, in vrijheid elkaar respecteren en samen verantwoordelijkheid dragen.'