Het Ministerie van Financiën over de Code Banken

De Code Banken die vandaag door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is gepresenteerd, is een unieke stap in de wereld. Het is voor het eerst dat een bancaire sector met een dergelijk initiatief komt en een belangrijke en goede stap op weg naar het herstel van vertrouwen in de financiële sector.

De banken hebben zich – in vervolg op het rapport Maas - met krachtige aanbevelingen voor de bancaire sector – via de Code gecommitteerd aan principes voor prudent en duurzaam bankieren in de toekomst.

De Code bevat onder meer principes rond risicomanagement, governance en het beloningsbeleid. Belangrijke punten uit de code zijn:

  • maximering van de variabele beloning. Voor bankbestuurders geldt dat variabele beloning niet meer mag bedragen dan maximaal 100% van het vaste inkomen;
  • introductie van een moreel-ethische verklaring (een eed) voor bankiers;
  • deskundigheid en permanente educatie (bankiersexamen)

De Code geldt voor alle banken in Nederland zowel voor hun activiteiten hier als in andere Europese lidstaten. In overleg met de sector zal worden bepaald hoe de Code wettelijk zal worden verankerd.

Minister Bos liet vandaag weten dat hij tijdens de G20 conferentie in Pittsburgh later deze maand, het initiatief van de banken onder de aandacht van andere landen zal brengen.