"Declaraties structureel openbaar maken is transparant en controleerbaar"

Minister Ter Horst stelt voor dat alle kosten die bestuurders maken en declareren op internet komen te staan. Dat zegt zij naar aanleiding van een onderzoek van RTL Nieuwsonderzoek van RTL Nieuws (extern) naar het declaratiegedrag van alle provinciebestuurders.

In een reactie op het onderzoek zegt Ter Horst: "Ik vind het beeld dat het RTL-onderzoek oproept, verontrustend. Ik wil –zonder de betrokkenen gehoord te hebben– geen eindoordeel uitspreken, maar zie wel dat er bij veel zaken vraagtekens geplaatst kunnen worden." Daarnaast zegt zij: "Bestuurders leven -terecht- in een glazen huis. Ook het kabinet zelf heeft hierover onlangs openheid van zaken gegeven. Ik ga uit van de goede trouw van de betrokken bestuurders, maar iedereen in een publieke functie moet zich realiseren dat hij zich altijd moet kunnen verantwoorden."

Ter Horst: "De steeds weer terugkerende discussie over onkostenvergoedingen en declaraties is funest voor het vertrouwen in het openbaar bestuur. Ik stel voor om dit soort zaken in de toekomst gewoon op internet structureel openbaar te maken. Dat heeft twee effecten: het is transparant en controleerbaar. Én iedereen die iets declareert, realiseert zich dat dat meteen openbaar wordt en dat hij dat dus moet kunnen verantwoorden. Dit voorstel ga ik met alle betrokkenen bespreken."