Begroting 2010

Het pakket met crisismaatregelen is in 2009 in werking getreden maar wordt ook volop in 2010 gebruikt.


Premiebeleid
Als gevolg de toegenomen werkloosheid stijgen de uitgaven van de sectorfondsen WW, waar de uitkeringen van de eerste zes maanden werkloosheid uit worden betaald. Om te voorkomen dat sectoren die al zwaar getroffen worden door de crisis hierdoor met een grote premiestijging in 2010 te maken krijgen, past het kabinet de systematiek van de sectorfondsen aan. Daardoor kunnen de effecten van de crisis de komende twee jaar beter opgevangen worden. In het verlengde van deze tijdelijke maatregelen zal het kabinet structurele verbeteringen van de systematiek voor 2011 en verder bezien.


Partnertoeslag AOW
De partnertoeslag zal in 2011 met 6% worden verlaagd. Wel wordt voorkomen dat mensen als gevolg van deze verlaging in de bijstand komen.


Tegemoetkoming ANW en AO
De (inmiddels jaarlijkse) tegemoetkoming voor Anw-gerechtigden en arbeidsongeschikten die de koopkracht voor deze groepen op een aanvaardbaar peil moet houden, zal in 2010 en 2011 niet meestijgen met de inflatie.


Tegemoetkoming AOW
De tegemoetkoming om de koopkracht voor AOW-gerechtigden op een aanvaardbaar peil te houden zal in 2010 met 26 € omlaag gaan. Door een verhoging van de ouderenkorting met 10 € zijn de gevolgen van deze maatregel qua koopkracht opgevangen.
In 2011 zal de tegemoetkoming, net als de tegemoetkoming voor Anw-gerechtigden en arbeidsongeschikten, niet meestijgen met de inflatie.


Meer informatie: Rijksbegroting 2010