Verzoek reactie op brief van Medisch Spectrum Twente inzake nieuwbouw MST

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMC-CB-U-2937903

14 september 2009

Geachte voorzitter, U verzocht mij te reageren op een brief die de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ontvangen van Medisch Spectrum Twente te Enschede waarmee zij hun nieuwbouwinitiatief onder uw aandacht willen brengen. De voorzitter van de Raad van Bestuur van het Medisch Spectrum Twente geeft in de brief tevens aan dat de mogelijkheden om deze nieuwbouw gefinancierd te krijgen in belangrijke mate vergroot en versneld worden indien de overheid zich garant stelt voor rente en aflossing van de financieringssom.

In reactie op uw verzoek om op deze brief van het Medisch Spectrum Twente te reageren wil ik verwijzen naar de brief “Invulling stimuleringsmaatregelen onderhoud en bouw zorg” Kamerstukken TK, 29 248, 2008/09, nr. 88 die d.d. 26 juni naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Met deze brief wordt voorzien in een pakket aan maatregelen ter stimulering van investeringen in de zorg. Onderdeel van dit pakket aan maatregelen is ook het van toepassing verklaren van een garantieregeling voor de zorg. Inmiddels is de verwachting dat deze op korte termijn in werking zal treden. Daarnaast zal ik naar verwachting rond 1 oktober u een brief over de aanpak van de kapitaallastenproblematiek doen toekomen. Hierover heb ik u d.d. 2 september 2009 geïnformeerd met de brief inzake kapitaallasten, kenmerk CZ-FBI-2954184. In die generieke context moet bezien worden of en hoe Medische Spectrum Twente hier in past.


Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink