New York 400 week

Verschillende bewindspersonen zijn in New York om 400 jaar relaties tussen Nederland en Amerika te vieren.

Van 8 tot en met 13 september 2009 is de NY400week. Het is dan precies 400 jaar geleden dat kapitein Hudson met het VOC-schip 'de Halve Maen' aankwam op de plaats waar nu New York is.

13 september

Marine sluit af

Prins Willem-Alexander en prinses Màxima namen vanaf het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp de vlootschouw af. Zij werden bijgestaan door staatssecretaris Timmermans (BZ) en Commandant der Zeestrijdkrachten Rob Zuiderwijk.

Timmermans bedankte de bemanning voor het geslaagde evenement. Met een minuut stilte werden de militairen herdacht die onlangs in Afghanistan sneuvelden.

11 september

Verhagen bij herdenking 9/11

Minister Verhagen (BZ) vergezelde prins Willem-Alexander en prinses Màxima bij de herdenking van de slachtoffers van 9/11. Ze namen deel aan een ceremonie bij Ground Zero, waarbij veel nabestaanden aanwezig waren.

'Vrijheid, openheid en respect voor elkaar, zijn waarden die Nederland door de historische verbintenis deelt met de Verenigde Staten', aldus Verhagen. 'Op 9/11 herdenken we de slachtoffers van terrorisme en onderstrepen we dat we die waarden willen verdedigen.'
Lees verder:

Four Freedoms Award voor Hillary Clinton

De wereld heeft in u een oprechte verdediger van rechtvaardigheid en mensenrechten gevonden. Dat zei minister Verhagen bij de uitreiking van de Four Freedoms Award aan zijn Amerikaanse ambtgenote Hillary Clinton in New York.

Verhagen verklaarde dat hij in de toekomst op mensenrechtengebied nauw met Clinton blijft samenwerken. 'U kunt daarbij rekenen op de voortdurende Nederlandse steun en vriendschap.'

Clinton, Verhagen en hun Braziliaanse ambtgenoot Amorim organiseren in september een conferentie om internationale steun te verwerven om geweld tegen meisjes te bestrijden.

10 september

Timmermans: Dutch Financial Day

Staatssecretaris Timmermans was voor de 'NY400 Dutch Financial Day' te gast bij FOX Business in New York. Hij zei dat Amerika en Nederland schouder aan schouder staan om de economie en de financiële sector weer op gang te krijgen. 'En ik weet zeker dat we daarin gaan slagen.'

Ook sloot hij de handelsdag op de Amerikaanse effectenbeurs op Wall Street af door de traditionele eindbel te luiden.

Heemskerk: 'Nederland koploper in financiële nichemarkten'

Staatssecretaris Heemskerk (EZ) was op 9 en 10 september in New York. Tijdens een bijeenkomst bracht hij de positie van Nederland als financieel centrum onder de aandacht:

'Nederland is een koploper in sommige financiële nichemarkten. Op het gebied van e-commerce, pensioenen, emissiehandel bijvoorbeeld zijn we de nr.1 van de wereld. We hebben veel te bieden.'

Heemskerk en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam spraken met de directeur van de NY Port Authority over hun plannen om de kust van Zuid-West Brooklyn te herontwikkelen en te beschermen tegen de zeespiegelstijging.
Lees verder: nieuwsbericht financiële nichemarkten (EZ.nl)

8 september

Timmermans: Fantastische aftrap New York 400 week

Staatssecretaris Timmermans (BZ) begeleidt prins Willem-Alexander en prinses Màxima bij de festiviteiten rond de viering.

Zij werden ontvangen door burgemeester Bloomberg en minister Clinton van Buitenlandse zaken, die uitgebreid stilstonden bij de Nederlandse rol in de ontstaansgeschiedenis van de stad.

De ontvangst vond plaats op het vliegdekschip de Intrepid. Een Nederlandse vloot onder aanvoering van een replica van de Halve Maen passeerde het achterdek. 'Dit was een fantastische aftrap', aldus Timmermans.
Lees verder: