Minister ondertekent startnotitie pilot preventie hypotheekfraude

Minister Hirsch Ballin ondertekende vandaag in Rotterdam samen met burgemeester Aboutaleb de startnotitie van het pilotproject De Fraude Voorbij. De pilot is gericht op betere preventie van hypotheekfraude.

Minister Hirsch Ballin, burgemeester Aboutaleb en mevrouw Burmanje (Kadaster)

Fotobijschrift: Minister Hirsch Ballin, burgemeester Aboutaleb en mevrouw Burmanje (Kadaster) ondertekenden de startnotitie.

Het ministerie van Justitie wil criminaliteit in de vastgoedwereld hard aanpakken en heeft de gemeente Rotterdam gevraagd om deze pilot van één jaar te starten.

Tijdens de pilot wordt onder meer praktijkervaring opgedaan met geautomatiseerde informatieverstrekking van het Kadaster aan toezichthouders en notarissen. Met behulp van deze informatie kunnen zij de aan- en verkoop van vastgoed in de tijd volgen. Zo worden bijzondere prijsschommelingen zichtbaar. Dergelijke prijsschommelingen kunnen duiden op vastgoedfraude.

Minister Hirsch Ballin en burgemeester Aboutaleb ondertekenen de startnotitie.

Verder worden witte vlekken rond hypotheekfraude in kaart gebracht. De pilot is bedoeld om de informatie-uitwisseling tussen taxateurs, hypothecair financiers en notariaat te verbeteren, zodat hypotheekfraude beter kan worden voorkomen.

“We pakken hypotheekfraude als overheid krachtig aan. Dit lokale initiatief helpt ons op landelijk niveau om de juiste inzichten te krijgen over ketensamenwerking, drempels en barrières en de werkbaarheid van oplossingen voor hypotheekfraude,” aldus minister Hirsch Ballin.