MijnOverheid.nl nu ook toegankelijk vanuit het buitenland

Het digitale overheidsloket MijnOverheid.nl is sinds kort ook van buiten Nederland toegankelijk. Toegang was tot voor kort alleen mogelijk vanuit Nederland. Dat was niet praktisch voor Nederlanders die in het buitenland wonen, bijvoorbeeld gepensioneerden die AOW ontvangen. Of voor niet-Nederlanders die enige tijd in Nederland in loondienst hebben gewerkt en daarmee een relatie met de overheid hebben opgebouwd. Om de dienstverlening aan in het buitenland verblijvende burgers te verbeteren, is MijnOverheid.nl vanaf nu toegankelijk vanuit landen van de Europese Unie.

Toegang vanuit het buitenland vroeg extra aandacht voor de beveiliging. Goede beveiliging van MijnOverheid.nl is belangrijk omdat MijnOverheid.nl inzage geeft in persoonlijke gegevens van individuele burgers.

Vanaf begin 2010 is MijnOverheid.nl naar verwachting vanuit ieder land te bezoeken. Mensen van buiten de landen van de Europese Unie die op dit moment al gebruik willen maken van MijnOverheid.nl kunnen hiervoor een verzoek indienen door een e-mail te sturen aan info@mijnoverheid.nl. Een burgerservicenummer (BSN) en een DigiD zijn overigens wel noodzakelijk.

Wat is MijnOverheid.nl

MijnOverheid.nl is het elektronische loket waar burgers digitaal zaken kunnen regelen met de overheid, van gemeente tot nationale overheidsorganisatie. Voorbeelden hiervan zijn attendering op het verlengen van een paspoort of rijbewijs, het aanvragen van een bouw- of kapvergunning en het inzien van persoonlijke gegevens in verschillende basisregistraties zoals GBA, Kadaster en RDW. In de toekomst zal het ook mogelijk worden om bijvoorbeeld een uitkering aan te vragen of belastingaangifte via MijnOverheid.nl te doen.

Gebruikers van MijnOverheid.nl kunnen bovendien via een speciale beveiligde berichtenbox persoonlijke berichten van verschillende overheidsinstanties ontvangen. Zoals van de gemeente over het verloop van een vergunningaanvraag, van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor berichten over aow of kinderbijslag of van de RDW die herinneringen verstuurt aan het verlopen van de APK of het rijbewijs.

MijnOverheid.nl is een veilige en betrouwbare internetomgeving waar iedere burger met een Burgerservicenummer (BSN) en een DigiD gebruik van kan maken. Door in te loggen met zijn of haar DigiD heeft iedere burger - als enige - toegang tot zijn eigen persoonlijke internetpagina op MijnOverheid.nl.

Betere (e-) dienstverlening met minder regeldruk

Mijnoverheid.nl is onderdeel van het dienstverleningsprogramma van staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Zij heeft met het kabinet en medeoverheden een aantal ambities voor een goede en efficiënte dienstverlening vastgesteld. De prioriteit ligt bij het oplossen van tien door burgers aangegeven knelpunten in de overheidsdienstverlening en het invoeren van de 19 bouwstenen van het nationaal uitvoeringsprogramma dienstverlening e-overheid (NUP). MijnOverheid.nl is een van die bouwstenen.