Invoering maatschappelijke stage verloopt succesvol

De invoering van de maatschappelijke stage ligt volledig op koers. Dat staat in een tussenrapportage die staatssecretaris Van Bijsterveldt vandaag naar de Tweede kamer heeft gestuurd.

Vorig jaar deed 96% van de scholen voor voortgezet onderwijs aan maatschappelijke stage. Dit jaar lopen leerlingen op 99% van de scholen een maatschappelijke stage. "Met nog twee jaar te gaan totdat de maatschappelijke stage verplicht wordt op alle middelbare scholen stemt dit tot grote tevredenheid", aldus Van Bijsterveldt.

Pilots
Vanaf 2011 loopt elke middelbare scholier een maatschappelijke stage. Dat is een vrijwilligersklus, waarbij jongeren zich inzetten voor een ander en zich op die manier oriënteren op de maatschappij. Om tot een verantwoorde invoering in 2011 te komen, is vorig jaar het startsein gegeven voor 20 lokale en regionale pilotprojecten. In deze projecten doen 60.000 leerlingen in één schooljaar een maatschappelijke stage van 30 uur. Alle betrokken partijen zijn voortvarend aan de slag gegaan waardoor een vliegwieleffect tussen beginners en gevorderden is ontstaan.

Signalen uit het veld
In de pilots lopen leerlingen 30 uur maatschappelijke stage in één schooljaar. Dat gaat op veel scholen goed. Wel uiten de pilotscholen hun zorg over het aantal uren maatschappelijke stage in relatie tot de duur van de opleidingen als in 2011 72 uur maatschappelijke stage wordt ingevoerd voor alle schooltypen. Deze zorg is met name in het vmbo aanwezig omdat daar effectief maar 2 jaar tijd is voor het lopen van 72 uur maatschappelijke stage. "Het enthousiasme voor de maatschappelijke stage is groot. Dat wil ik vasthouden. Ik heb dan ook oog en oor voor de signalen die ik krijg van scholen. Met de maatschappelijke stage hebben we goud in handen, maar ik wil wel dat het op een verantwoorde manier wordt ingevoerd.", aldus Van Bijsterveldt. Mede op grond van de signalen uit de pilots wordt het aantal uren aangepast, rekening houdend met de duur van de opleiding. Dat betekent 72 uur maatschappelijke stage voor het vwo, 60 voor de havo en 48 uur voor het praktijkonderwijs en het vmbo.