Hr. Ms. Johan de Witt vaart af naar West-Afrika

Het amfibische transportschip Hr. Ms. Johan de Witt is vandaag vertrokken vanuit Den Helder om 2 maanden deel te nemen aan ‘Africa Partnership Station’. Dit is een door de Verenigde Staten geleid initiatief om maritieme training uit te voeren met Afrikaanse landen.

Tijdens de reis vaart Hr. Ms. Johan de Witt in de wateren van Sierra Leone, Liberia, Ghana en rond de Kaap Verdische eilanden. Met deze landen gaan ze ondermeer hydrografische opnames maken van havens en oefeningen uitvoeren. Ook vervoert het schip, op verzoek van diverse niet-gouvernementele organisaties (NGO), hulpgoederen naar de Afrikaanse kustlanden. Verder geven Amerikanen en Nederlanders aan boord les aan een groot aantal Afrikaanse marinemensen.

Voorafgaand aan de deployment in West-Afrika doorloopt Hr. Ms. Johan de Witt in Casablanca nog een oefenprogramma met de Marokkaanse marine. In Lissabon wordt het schip getest op haar rol als snel oproepbaar varend NAVO-hoofdkwartier.

Africa Partnership Station

Africa Partnership Station maakt deel uit van de Amerikaanse wereldwijde maritieme strategie in de 21ste eeuw. Een onderdeel van die strategie is, om met Afrikaanse landen trainingen uit te voeren in de kustgebieden en zodoende te streven naar een veilig, stabiel en welvarend West- en Centraal Afrika. De trainingen richten zich op visserijinspecties, de bestrijding van illegale handel in grondstoffen en mensenhandel. Daarnaast gaat de aandacht ook uit naar ‘Search and Rescue’, de bescherming van boorplatformen en de bestrijding van milieuvervuiling.

Om dit voor elkaar te krijgen stimuleert Africa Partnership Station de samenwerking tussen de landen onderling en tussen diverse maritieme autoriteiten en organisaties.