Four Freedoms Award voor Hillary Clinton

De wereld heeft in u een oprechte verdediger van rechtvaardigheid en mensenrechten gevonden. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Verhagen bij de uitreiking van de Four Freedoms Award aan zijn Amerikaanse ambtgenote Hillary Clinton in New York.

Verhagen prees de Secretary of State voor haar niet aflatende inzet voor de mensenrechten. ‘Mensenrechten zijn universeel maar dit beginsel staat op veel plaatsen in de wereld onder druk. Wij moeten daarom gezamenlijk voor deze rechten opkomen. Onze landen, en u en ik persoonlijk, trekken hierbij samen op.'

De Four Freedoms Award is geïnspireerd door de 4 vrijheden van de voormalige Amerikaanse president Roosevelt: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Hij beschouwde deze vrijheden als de grondslag voor de mensenrechten in de hele wereld.

De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1982, het 100ste geboortejaar van Roosevelt, aan HKH Prinses Juliana. In 2005 ontving Bill Clinton de prijs, die in de even jaren in Middelburg wordt uitgereikt aan niet-Amerikanen en in de oneven jaren in New York aan een Amerikaanse staatsburger of instituut.

Minister Verhagen verklaarde dat hij in de toekomst op mensenrechtengebied nauw met Clinton blijft samenwerken. 'U kunt daarbij rekenen op de voortdurende Nederlandse steun en vriendschap.'

Clinton, Verhagen en hun Braziliaanse ambtgenoot Amorim organiseren deze maand samen een conferentie om internationale steun te verwerven om geweld tegen meisjes te bestrijden. Dat is een terrein waarvoor Clinton in haar loopbaan altijd veel aandacht heeft gehad.