Continuïteitsvoorbereiding zorgsector

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/CI-2955882

14 september 2009

Geachte Voorzitter,

Onlangs heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in samenwerking met de Inspectie Jeugdzorg in kaart gebracht hoe de zorgsector is voorbereid op de grieppandemie. De resultaten van deze rapportage, die de Inspecties vandaag naar buiten hebben gebracht en die ik u, mede namens de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Minister voor Jeugd en Gezin bij deze doe toekomen, hebben ons positief gestemd.

Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van een self-assessment vragenlijst onder 1.115 instellingen en kent een respons van 95%. De rapportage laat zien dat op dit moment ca. 82% van de responderende zorgorganisaties een continuïteitsplan gereed heeft. Per 15 oktober heeft naar verwachting zelfs 97% van deze zorgorganisaties een plan gereed. Een mooi resultaat. Temeer omdat hiermee de kabinetsdoelstelling, die zegt dat eind 2009 80% van de vitale organisaties een plan gereed moet hebben, voor de (jeugd)zorg in elk geval ruimschoots gehaald wordt.

Een grieppandemie kunnen we niet voorkomen. Maar dit resultaat laat wel zien dat we inspanningen kunnen treffen om de effecten in de (jeugd)zorg te verminderen. Wij hopen dat wanneer de grieppandemie zich verder ontwikkelt deze voorbereidingen zich zullen uitbetalen. En dat dit tegelijkertijd een aansporing mag zijn voor die (jeugd)zorgorganisaties en zorgverlenende partijen die nog stappen kunnen zetten.

Met vriendelijke groet,
de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink