‘Krimp stelt veerkracht hele regio op de proef’

bevolkingsdaling

"Bevolkingsdaling houdt zich niet aan bestuurlijke grenzen en stelt de veerkracht van de hele regio op de proef." Dat zei staatssecretaris Bijleveld vanochtend in Enschede op de nationale conferentie van Demographic Change New Opportunities in Shrinking Europe. Een goede voorbereiding op de gevolgen van bevolkingsdaling kan volgens haar alleen als gemeenten en provincie samen hun schouders onder deze problematiek zetten.

"Doen ze dat niet dan kijken we straks aan tegen lege huizen, dichtgetimmerde schoolgebouwen en omgevallen reclameborden voor nooit ontwikkelde bedrijventerreinen." Dat treurige beeld kan volgens Bijleveld nog worden gekeerd als krimpgemeenten samen met woningbouwcorporaties, zorginstellingen, schoolbesturen en bedrijven hard gaan werken aan het behoud van vitaliteit. "Als die vitaliteit behouden blijft - op het gebied van voorzieningen en werkgelegenheid - heeft bevolkingsdaling juist positieve gevolgen namelijk meer ruimte, meer diversiteit, meer stad én land, meer keuzemogelijkheden."

Samen met haar collega minister Van der Laan (WWI) werkt Bijleveld aan een actieplan bevolkingsdaling dat binnenkort verschijnt. Adviezen van het topteam krimp, bestaande uit Hans Dijkstal en Jan Mans, over de krimpregio’s Noordoost-Groningen, Parkstad Limburg en Zeeuws-Vlaanderen worden in het actieplan verwerkt.