Kabinet wil kleinschalige coffeeshops

Coffeeshops voor de gedoogde verkoop van hasj en wiet moeten kleinschaliger. Ze moeten bovendien alleen gericht zijn op de lokale gebruiker.

Met kleinschalige coffeeshops zijn de overlast en criminaliteitsrisico's beter in de hand te houden: de gebruiker heeft de zekerheid van een veilige omgeving en de uitbater voelt zich betrokken bij zijn klantenkring. Bovendien zullen de problemen rond coffeeshops in de grensstreek naar verwachting afnemen.

Dit staat in de Hoofdlijnenbrief drugsbeleid, waarmee de ministerraad vandaag heeft ingestemd.

Proefprojecten

Verschillende proefprojecten moeten leiden tot een systeem van kleinschalige besloten coffeeshops. In Limburg wordt als proef bijvoorbeeld de drempel verhoogd om cannabis te kunnen kopen: de maximale hoeveelheid cannabis per klant gaat van 5 naar 3 gram en klanten kunnen alleen nog met een bankpas betalen.

Nieuwe doelstelling

In de brief staat de nieuwe doelstelling van het drugsbeleid: 'Het Nederlands drugsbeleid richt zich op het tegengaan en reduceren van drugsgebruik, zeker voor zover leidend tot gezondheids- en sociale schade, en eveneens op het voorkomen en verminderen van de schade die het aan het gebruik van de productie van en de handel in drugs is verbonden.'