Vriendschap Nederland en VS gebaseerd op gedeelde waarden

"Het is altijd prettig zaken doen met Amerikanen" zei minister Verhagen vanmiddag in Middelburg bij de presentatie van het boek ‘Four Centuries of Dutch-American Relations'.

"De waarden die onze volken delen geven ook vandaag nog richting aan onze vriendschap. De hang naar vrijheid, het belang dat we hechten aan democratie en mensenrechten, een gedeelde passie voor ondernemerschap en handel, eigen initiatief en verantwoordelijkheid, respect voor hard werken en de persoonlijke levenssfeer."

In zijn toespraak noemde Verhagen (Buitenlandse Zaken) de trans-Atlantische samenwerking een belangrijke motor achter verbeteringen in de wereld. Het blijft niet bij gedeelde waarden maar gaat ook om gedeelde inspanningen. "We zijn partners in het Vredesproces in het Midden-Oosten, bondgenoten in de NAVO en we staan zij aan zij in Afghanistan."


Verhagen memoreerde ook de vorige week overleden senator Edward Kennedy die de memorabele woorden sprak "We are trustees of a dream" – beheerders van een droom. "Een prachtige omschrijving van mensen die het goede nastreven in deze wereld. Mensen die zich verantwoordelijk voelen voor elkaar en hun omgeving. Mensen die hun verantwoordelijkheid ook willen nemen. We zouden allemaal beheerders moeten zijn van die droom!"

Verhagen is 11 en 12 september in New York voor de herdenking van de aanval op het World Trade Centrum, de uitreiking van de Four Freedoms Award aan minister van Buitenlandse Zaken Clinton en voor de New York 400 week.