Versterk netwerk rond gezinnen

Gezinnen zijn meer op zichzelf aangewezen. Degenen die een oogje in het zeil houden zijn steeds vaker professionals.

Familie, buren en vrienden zijn op afstand komen te staan. Een toenemende vraag naar jeugdzorg is het gevolg. De overheid kan tegenwicht bieden aan deze ontwikkeling door de netwerken rondom gezinnen te versterken.

Dat bepleiten de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in hun advies Investeren rondom kinderen dat vandaag is overhandigd aan minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin.

Integraal jeugdbeleid

Beide raden zijn positief over het programmaministerie voor Jeugd en Gezin. Omdat goed integraal jeugdbeleid – van kindvriendelijke wijken tot brede scholen tot jeugdzorg – zich over veel beleidsterreinen uitstrekt.

Civil society

Rouvoet stelt dat het rapport goed aansluit op het beleid dat met zijn programma 'Alle kansen voor alle kinderen' in gang is gezet. Met veel aandacht voor preventie en het versterken van de eigen kracht van gezinnen. In de praktijk gaat het dan bijvoorbeeld over de 200 miljoen die wordt geinvesteerd in laagdrempelige opvoedondersteuning via de Centra voor Jeugd en Gezin. Maar ook om de 18 miljoen euro voor het stimuleren van vrijwillige inzet voor en door jeugd en gezin. Om zo de pedagogische sociale netwerken, de civil society, rond gezinnen te versterken.

Opvoeddebat

Een goed voorbeeld daarvan is het opvoeddebat. Daar staat de ontmoeting tussen ouders en andere opvoeders centraal en wordt opvoeding bespreekbaar gemaakt. Op de site van Jeugd en Gezin (link dossier Opvoeddebat) staan vanaf vandaag weer nieuwe columns van bekende Nederlanders en inspirerende voorbeelden die wij overal in het land tegenkomen.
- lokale initiatieven als ‘Mamma weet alles’
- columns van bekende Nederlanders (John de Wolf) over hun manier van opvoeden
- de vernieuwende rol van de Centra voor Jeugd en Gezin: de bus in Zaltbommel
- columns van opvoeddeskundigen: Jeanette Doornenbal

In oktober gaat de site www.opvoeddebat.nl online