Van Bijsterveldt lanceert VSV-jongerenteam

Staatssecretaris van Bijsterveldt lanceerde vandaag in Amsterdam een uniek jongerenteam in de strijd tegen voortijdig schoolverlaten.

Het team bestaat uit zes jongeren die zelf ervaring hebben met schooluitval maar de weg naar school weer terug hebben gevonden. Het is voor het eerst dat een jongerenteam rechtstreeks communiceert met mbo-leerlingen over het belang van doorleren en het halen van een diploma. De pilot is vooral gericht op bewustwording onder jongeren. Het ministerie van Onderwijs werkt hierbij nauw samen met de gemeente Amsterdam, het ROC ASA en het ROC van Amsterdam.

Van Bijsterveldt is uitermate trots op de teamleden: "Deze kanjers spreken de taal van de leerlingen in de klas. Jongeren die communiceren met jongeren: dat is de succesformule van dit team".

Het jongerenteam VSV
Het VSV-team bestaat uit zes jongeren; Yassin (17), Quissam (18), Shehara (18), Sergio (18), Quassima (25) en Melanie (26). Zij hebben één gemeenschappelijke deler: zij zijn ooit allemaal zelf voortijdig schoolverlater geweest. Zij doen hun persoonlijke verhaal op vijf vestigingen van ROC ASA en ROC van Amsterdam en roepen de leerlingen op door te zetten om hun diploma te halen. Melanie: "Op straat kun je geen diploma halen, dat kun je alleen in de schoolbanken." Het team maakt bij de schoolbezoeken gebruik van een website die speciaal voor het team ontwikkeld is door studenten Nieuwe Media van de Haagse Hogeschool: www.stayinthegame.nu. Op deze site staan de persoonlijke verhalen van de teamleden. Ook kunnen jongeren die de schoolbanken dreigen te verlaten, de teamleden via de site advies vragen. De pilot van het jongerenteam VSV loopt tot eind 2009. Daarna wordt bekeken of ook in andere steden jongerenteams worden opgericht.

"Bondscoach" Davids
Ook voetballer Edgar Davids was namens de Straatvoetbal Bond Nederland (SVBN) aanwezig tijdens de presentatie. Met enthousiasme onderstreepte hij het belang van het jongerenteam in Amsterdam: "Doorzetten is niet altijd makkelijk, maar wel een voorwaarde om je dromen te realiseren. Een diploma is daarin onmisbaar, want met een diploma heb je meer in handen". Edgar Davids is één van de initiatiefnemers van de SVBN die straatvoetbaltoernooien organiseert om onder andere de sociale binding in (aandachts)wijken te stimuleren. De SVBN ondersteunt het VSV project van harte en wordt als communicatieplatform ingezet om jongeren te bereiken en het belang van onderwijs over te brengen. Het jongerenteam ziet Davids als hun 'bondscoach'.

Aanval op de schooluitval
De pilot is een aanvulling op de reguliere aanpak van voortijdig schoolverlaten. Nog teveel jongeren verlaten school zonder startkwalificatie. Dat is een diploma op mbo-niveau 2 of een havo/vwo diploma. Jongeren moeten tot hun 18e doorleren om zo'n diploma te halen. Een startkwalificatie is belangrijk voor de toekomst van jongeren. Het biedt hen een sterkere positie op de arbeidsmarkt. Samen met scholen en gemeenten streeft het kabinet naar een halvering van het aantal nieuwe voortijdig schoolverlaters. Van 70.000 in 2002 naar 35.000 in 2011. De daling is inmiddels fors ingezet: bijna tweederde van de doelstelling is al gehaald.

Ook Amsterdam staat de VSV-aanpak flink in de steigers. Betrokkenheid en aandacht voor leerlingen staan daarin centraal. Alle aan- en afwezigheid wordt door de scholen geregistreerd, gecontroleerd en aangepakt met onder andere zogenaamde 100%-actie. In deze actie worden leerlingen die niet aanwezig zijn, gebeld en desnoods thuis opgezocht. Door goede zorg op school efficiënt te organiseren worden leerlingen sneller geholpen en binnenboord gehouden.

Actieweek
In de actieweek 'Maak het zelf, schrijf je in!' van 7 tot 11 september 2009 zetten scholen en gemeenten alles op alles om ervoor te zorgen dat echt alle afgestudeerde vmbo-ers starten met een opleiding. Ook eerder uitgevallen leerlingen worden deze week extra gestimuleerd om een opleiding te hervatten.