Overleg met de Tweede Kamer over aanpak topinkomens

Tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer op woensdag 9 september heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nadere uitleg gegeven over onder andere de aanpak van de ontslagvergoedingen.

Uitgangspunt is dat bestuurders in de publieke en semipublieke sector straks maximaal één jaarsalaris mogen meekrijgen als ze worden ontslagen. Daarnaast komt er ook een maximum voor de pensioenen en onkostenvergoedingen.
De minister werkt al enige tijd aan een wetsvoorsel waarin deze zaken, samen met een beloningsnorm voor bestuurders in deze sector worden geregeld.

De aanpak van de beloningen aan de top is al enige jaren onderwerp van debat in de Kamer. Sommige fracties, zoals GroenLinks en D66 gaven tijdens het debat aan dat zij het nu de hoogste tijd vinden dat er daadwerkelijk iets gebeurt.

De suggestie dat het kabinet bewust geen haast maakt met dit dossier wees de minister van de hand. Zij legde daarbij uit dat het om een buitengewoon complexe kwestie gaat waarbij bijna alle ministeries betrokken zijn.

De minister hoopt het wetsvoorstel in het voorjaar naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. Zolang er nog geen wet is streeft het kabinet ernaar bij elke nieuwe benoeming al zoveel mogelijk in de geest van de wet te handelen.

Bron: diverse media berichten