Initiatief Koenders voor duurzaam bosbeheer krijgt concreet vorm

"Veel mensen in ontwikkelingslanden zijn voor hun werk en inkomen afhankelijk van duurzaam beheer van tropisch bos. Gecertificeerd hout zorgt ervoor dat er met hun belangen en het milieu rekening gehouden wordt." Dat zei minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) op de Dag van de Duurzaamheid in Den Haag.

Koenders is enthousiast over het initiatief van Nederlandse bouwbedrijven om voortaan zoveel mogelijk duurzaam hout in hun bouwprojecten te gebruiken. Hij waarschuwde echter wel voor al te groot optimisme. "Duurzaamheid moet onderdeel zijn van de doelstellingen van een bedrijf. Anders worden goede voornemens geen werkelijkheid," aldus de minister.

Koenders benadrukte het belang van samenwerking tussen publieke en private partners. "Het is goed om te zien dat het bedrijfsleven op deze manier bijdraagt aan duurzaam bosbeheer in ontwikkelingslanden. Regeringen, zeker in ontwikkelingslanden, kunnen niet zonder de hulp van de private sector". Een goed voorbeeld daarvan volgens Koenders is het convenant dat Akzo Nobel sloot met de Forest Stewardship Council (FSC). "Alle partners, van toeleveranciers tot afnemers, moeten nu gaan nadenken over duurzaamheid. Als dat gebeurt, is dat grote winst voor het behoud van het tropisch bos."


Het bezoek van Koenders vond plaats op het bouwterrein van het nieuwe Haagse stadskantoor. Vertegenwoordigers van de houthandel, (bouw)bedrijven, maatschappelijke organisaties, de gemeente en het Initiatief Duurzame Handel waren aanwezig. Na afloop van de bijeenkomst plaatste minister Koenders symbolisch een FSC houten kozijn op de bouwplaats in Den Haag. Hij werd hierbij geholpen door milieuwethouder Peter Smit, Henk Bol van Bouwend Nederland en André Veneman van AkzoNobel.