Extra geld voor scholieren met veel problemen

Er is een nieuwe subsidieregeling om scholieren met problemen extra te ondersteunen bij het behalen van een diploma en het vinden van een baan. Scholen voor (voorbereidend) middelbaar beroepsonderwijs kunnen intekenen op subsidie voor ‘plusvoorzieningen’.

Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) en staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) stellen tot en met 2010 60 miljoen euro beschikbaar voor plusvoorzieningen.

Buiten de boot

Met de tijdelijke stimuleringsmaatregel willen de bewindslieden voorkomen dat jongeren met problemen hun school verlaten zonder diploma en de aansluiting missen tussen onderwijs en arbeidsmarkt. In Nederland zijn ongeveer 16.000 jongeren die door een opeenstapeling van persoonlijke problemen buiten de boot dreigen te vallen. Ook in tijden van economische crisis moeten deze overbelaste jongeren perspectief hebben op een baan.

Kleine onderwijsgroepen

Een plusvoorziening is een uitbreiding van het aanbod op bestaande scholen voor voortgezet en middelbaar (beroeps)onderwijs. Kenmerkend voor plusvoorzieningen zijn bijvoorbeeld de kleinere onderwijsgroepen en snelle beschikbaarheid van zorgverleners, schuldhulpverlening, verslavingszorg of woonbegeleiding. Het onderwijs is praktijkgericht. Er wordt nauw samengewerkt met de lokale arbeidsmarkt.

Aanvragen

Het opzetten van plusvoorzieningen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten en scholen. Regionale contactscholen kunnen de subsidie vanaf volgende week aanvragen bij het Cfi (Centrale Financiën Instellingen). De aanvraagperiode sluit op 15 oktober 2009.