Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Koser Kaya (D66) over het bericht dat het Vlietland Ziekenhuis moet sluiten

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMC-K-U-2955315

9 september 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Koser Kaya (D66) over het bericht dat het Vlietland Ziekenhuis moet sluiten.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink


Vraag 1

Kunt u aangeven waarom u in het geval van de IJsselmeerziekenhuizen wel heeft ingegrepen en nu bij het Vlietland Ziekenhuis besluit dit niet te doen?

Antwoord 1

De afwegingen die bij de steunverlening aan de IJsselmeerziekenhuizen hebben gespeeld zijn te vinden in het besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit inzake steunverlening van 9 februari 2009 en in mijn brieven van o.a. 3 februari 2009 (TK 27.295 nr 126) en 31 januari 2009 (TK 27.295 nr 125). Daarin zijn meerdere afwegingen verwoord, waaronder de overweging dat door het wegvallen van de spoedeisende hulp in Lelystad een aanmerkelijke wijziging in de zorgverlening zou plaatsvinden. Daardoor zou de aanrijtijd van 45 minuten kritisch zijn geworden, wat ertoe heeft geleid dat gelet op de specifieke geografische ligging het voortbestaan van het ziekenhuis in Lelystad noodzakelijk was.
In navolging op de keuzes die zijn verwoord in de brief “Ruimte en rekenschap voor zorg en ondersteuning” heb ik geconstateerd dat bij het Vlietland Ziekenhuis geen sprake is van cruciale zorgfuncties die in het geding zijn (bereikbaarheid van acute zorg binnen 45 minuten). Met cruciale zorgfuncties bedoelen wij die zorg waarvoor geldt dat wanneer zij (tijdelijk) niet (voldoende dichtbij) beschikbaar is, cliënten ernstige (gezondheids)schade kunnen oplopen of (met name bij langdurige zorg) ernstig worden belemmerd in hun dagelijks leven.

Vraag 2

Kunt u aangeven op welke wijze de kwaliteit en toegankelijkheid van de ziekenhuiszorg in de regio is gegarandeerd? Op welke wijze gaat u de bewoners van de betrokken gemeenten duidelijk maken hoe de kwaliteit en toegankelijkheid van hun ziekenhuiszorg zijn gegarandeerd?

Antwoord 2

Ik acht het van het grootste belang dat de zorglevering bij het Vlietland Ziekenhuis van voldoende kwaliteit blijft. Daarom houdt de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor dit ziekenhuis intensiever toezicht.

Aanleiding tot het besluit van het houden van intensiever toezicht was overigens niet dat de IGZ aanwijzingen heeft dat er in dit ziekenhuis sprake zou zijn van ernstige kwaliteitsproblemen. De IGZ heeft als algemeen beleid dat indien een ziekenhuis wordt geconfronteerd met ernstige problemen, zoals bijvoorbeeld een fusie of grote financiële problemen, de IGZ intensiever toezicht houdt omdat deze problemen er toe zouden kunnen leiden dat alle aandacht van de Raad van Bestuur hierop gericht is, waardoor er mogelijk te weinig aandacht wordt besteed aan de borging van de kwaliteit van de zorg. De IGZ heeft met de RvB van het Vlietland Ziekenhuis afgesproken dat zij een risico-inschatting doet met betrekking tot de kwaliteit van de zorg en dat zij de IGZ frequent informeert over de kwaliteit van zorg en indien zich daarin wijzigingen dreigen voor te doen de RvB de IGZ informeert over de maatregelen die de RvB heeft genomen om dit te voorkomen."

Ten aanzien van de toegankelijkheid hebben zorgverzekeraars op grond van hun zorgplicht de verantwoordelijkheid om te voorzien in continuering van zorg voor hun cliënten, eventueel in nauwe samenspraak met andere aanbieders van ziekenhuiszorg in de regio.