Timmermans: “Fantastische aftrap New York 400 week”

Met de ontvangst door burgemeester Bloomberg en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op het fameuze vliegdekschip de Intrepid is het bezoek van ZKH prins Willem Alexander en zijn vrouw prinses Maxima aan New York officieel begonnen. Zowel Bloomberg als Clinton stonden uitvoerig stil bij de Nederlandse rol in de ontstaansgeschiedenis van de stad.

Het is deze week precies 400 jaar geleden dat de 'Halve Maen', het VOC-schip met kapitein Henry Hudson aan het roer, op wat nu de Hudson River heet, aankwam op zoek naar een doorgang naar de Oost.

Prins Willem Alexander benadrukte in zijn toespraak de waarden die de New Yorkers en de Nederlanders, van toen en nu, delen: "Vrijheid, ondernemersgeest en de overtuiging dat iedereen het recht heeft om het beste van zijn of haar leven te maken."

Terwijl de marinierskapel de volksliederen ten gehore bracht, was duidelijk te zien hoe een Nederlandse vloot bestaande uit de marinefregatten HMS Tromp en HMS Van Speijk en een kleine 20 Nederlandse platbodems onder aanvoering van een replica van de Halve Maen het achterdek van de Intrepid passeerden. “Dit was een fantastische aftrap”, lachte staatssecretaris Timmermans na afloop van de ceremonie.

Op zijn Facebook pagina schrijft staatssecretaris Frans Timmermans dagelijks over zijn indrukken in New York en andere zaken die hem bezighouden. Meld je aan als Facebook vriend van Frans en blijf op de hoogte. Het is overigens wel nodig om zelf eerst een facebookaccount te hebben.